Četrnaestogodišnje blizankinje Ljubica i Zorica Mrkaljević iz Nove Јanje kod Bijeljine od sedme godine njeguju ljubav prema etno muzici. Nastupale su na brojnim festivalima i takmičenjima. Talentovane djevojčice odlične su učenice i sportistkinje, ali muzika će, kažu, biti njihovo životno opredjeljenje.

Učenice osmog razreda osnovne škole Meša Selimović u Јanji, Ljubica i Zorica, s pjesmom druguju od ranog djetinjstva. Vole da pjevaju, a drugi uživaju dok ih slušaju, jer njihovi glasovi bude najtananija osjećanja.

“Sve je počelo tako što smo krenule da slušamo etno muziku i slušajući krenule smo sa pjesmom. Prvenstveno smo počele da slušamo Danicu Krstić, te smo se na nastupima najčešće i predstavlje njenim pjesmama, pjesmama Bilje Krstić”, priča Zorica.

Učestvovale na mnogim festivalima, školskim priredba i pjevale u humanitarne svrhe

Sve u životu se može postići upornošću i ljubavlju. Posebno ako posjedujete talenat i dar, kažu djevojčice sa anđeoskim glasom.

“Ne idemo ni kakve časove, samim vježbanjem i slušanjem pjesma napredujemo iz dana u dan. S obzirom da smo odlične učenice osmog razreda i da imamo pored pjevanja još mnogih obaveza, mislim da mi ovo sasvim dobro stižemo i da nam dobro ide”, nastavnja priču Ljubica.

Bračni par Mrkaljević osim Ljubice i Zorice imaju i dvije starije kćerke, Milicu i Kristinu. U kući stalno odzvanjaju smijeh i pjesma, jer ljubavi, razumijevanja i poštovanja, u ovoj šestočlanoj porodici, nikada ne nedostaje. Kćerkama nesebičnu podršku pružaju majka Nataša i otac Mile.

“Ponosna sam prije svega što su izabrale ovu vrstu muzike s obzirom da djeca u njihovim godinama to ne slušaju”, kaže majka Nataša.

Otac Mike ističe da ih muzika nije promjenila, i da stižu sve ostale obaveze.

“Bavljenje muzikom se nije odrazilo, one su prebukirane, nije se odrazilo na školu, na ponašanje. Čak šta više primijetili smo da su zrelije, da drugačije razmišljaju, da vrednuju neke druge vrijednosti, porodicu, crkvu”, priča Mile Mrkaljević.

Ljubica i Zorica vole srpsku izvornu i tradicionalnu muziku. Kultura, tradicija i istorija srpskog naroda se čuvaju i pjesmom, poručuju.

Izvor: RTRS